Blog

grieks pasen blog van junglevanrhodos

het griekse carnaval begint officieel op zaterdagavond, tien weken voor het grieks orthodoxe pasen, met de laatste dag, as-maandag, als belangrijkse dag.
Op donderdag is het Tsikno pempti oftewel Barbeque Donderdag (of Smokey Thursday). Men maakt zich klaar voor een uitgebreide BBq-en met familie of vrienden - thuis of in taverna’s. of men trekt de stad uit, de natuur in om daar de bbq op te zetten. Het is dan tien dagen voor het begin van de vasten-periode.
Drie dagen daarna is het Tyrofagos-zondag; het is de dag dat men alleen zuivelproducten eet. Het is ook de laatste dag van de pre-vastentijd.
De dag na Tyrofagos is het as-maandag. Het is de eerste dag van de vastentijd.


De tien dagen tussen Tsikno pempti n Tyrofagos-zondag is de carnavals periode oftewel ‘apokria’. het zijn 2 weken met veel eten, volop verkleedpartijen. De drank voeit dan rijkelijk en men danst in de straat. Apokria betekent ‘ afscheid-van-vlees’ (apo-kreo) , de naam van een periode van onthouding van het eten van vlees volgt.
op as-maandag viert men het einde van het carnavalsfeest en het begin van de vastentjd (tot pasen). Op deze dag eet men geen rood vlees, gevogelte, vis of zivelproducten. Men eet deze dat ongezuurd brood, lagana en dolmadakia (wijnbladeren gevuld met rijst). Men eet ook taramasalata (viskruid-spread), gegrilde inktvis, ovengebkken grote witte bonen, zeevruchtensalade en schaal- en schelpdieren en natuurlijk de welbekende halva (speciale griesmeelpudding).
Mensen trekken op as-maandag ‘naar buiten’; ze organiseren een pick-nick en kinderen vliegeren.

Gedurende het weekend voor ‘schone maandag’wordt er overal feest gevierd. in sommige streken van griekenland gaat dat gepaard met grote parades, vaak zijn er feesten waar je dan gemaskerd naar toe gaat. De verschillende regio hebben verschillemde traditionele gebruiken. hieronder noemen we enkele!
in Archangelos verven vrienden en bekenden bij elkaar – op straat! - de gezichten zwart! Men gooit met meel. Overal op straat hoor je er zeer luide muziek. Oude, nog net rijdende, autowrakken voorzien van slordig aangevrachte zwarte verfstreken en witte ‘meel-aanvallen’ tekenen het straatbeeld. Veel inwoners van de stad rhodos en ook uit andere dorpen van het eiland komen voor deze dag naar Archangelos om mee te doen aan destraat ‘gekkigheid’ of om de boel gade te slaan. De Archngelos bewoners op hun trkkers en pick up auto’s trekken in een stoet aan je voorbij; ze trekken zich niets aan van alle bekijks - een ieder is welkom!
Op het eiland Skyros luidt men de geitenklokken. Mannen, verkleed als ‘oude mannen’, zijn gehuld in een geitenvel. Ze hebben geitenklokken rond hun heupen gebonden en daarbij dragen ze een zwarte cape – met-capuchon en soms een masker. Ze lopen zingend en dansend door de straat, alleen of in groepjes en produceren een oorverdovend kabaal met hun geitenklokken. De lokale bevolking wordt uitgenodigd om te drinken en te dansen met de ‘oude mannen’, weigeren kan niet . . .. .

Patras, de haven van Athene, staat bekend om zijn jaarlijks terugkerende en telkens zeer groots gevierde Carnavals festiviteiten. Er zijn grote parades met een bonte stoet van verklede mensen die confetti strooien. Op zaterdagnascht trekt men met fakkels door de straten – de moeite wasard om mee te maken. Er zijn vele praalwagens. In dehven viert men feest op de boten! Duizenden carnavalsvierders nemen spontaan deel aan evenementen op straat en in taverna;s en bars. Het is een gigantisch feest en er heerst een uitgelaten sfeer!

In Naxos gaat t weer andes . . . . de meisjes gaan hier de straat op als de nimfen die Dionysos aanbaden en de jongens verkleding zich als satyrs.
In de stad Xanthi is het hoogtepunt van het carnavalsfeest de grote parade op de zaterdag voor as-maandag. Dan verzamelen zich culturele verenigingen uit heel grienland en trekt men zngend en dansend door de sfeervolle oude binninstad. Zo ontstaat er een volksfeest op het marktplein dat duurt tot in de kleine uurtjes.

Boek deze dag

kalender

Ontmoetingspunt

rhodos route